Partnereink: ESK | Csubakka! | Hitel | Geek Poló Bolt | Kanizsa Elektronika | Kanizsai Foglalkoztatási Paktum | Nagykanizsa Vásárcsarnok
Hallgassd Te is (katt. ide) a lokalhoszt.hu kedvenc online rádió adóját a LazaRadio-t! De ha röhögni akarsz, akkor válasszad a Csubakkát!

BejelentkezésBejelentkezés:
Név: Jelszó:

Dátum: 2018. május 23., Szerda
Boldog névnapot: Dezső
Jelenlegi látogatók: kocka

[PC Game] Screamer (1995) - régi szép idők

1995-ben még teljesen más volt a PC-s játékipar! Ennek egyik ékes bizonyítéka a Screamer, amely (általános iskolásként) rabul ejtett és nem engedett felállni előle.

írta: Fido, 2010.07.23. @ 20:50
hozzászólások: 15 db
megtekintve: 7883

Igen, tényleg egy 1995-ös játékról szól ezen cikk. Egy méltatlanul elfeledett és kevésbé ismert arcade autóversenyről, amely a Virgin Interactive és a Graffiti közös alkotása volt.

Tudom, hogy az öreg motoros PC-sek sok fajta/féle játékot fel tudnak sorolni 90-es évek érájából, de konkrétan a Screamer első részét sajnos kevesen nyúzták. És most nem a Screamer 2-ről, nem a Screamer Rally-ról, hanem az első és megismételhetetlen Screamerről beszélek. A Virgin már sok-sok évvel ezelőtt visszavonult a videójáték-iparból, és nem egy maradandó klasszikus hagyott maga után, mint például a Dune II-t (1992) és Command & Conquer-t (1995) amelyek a real-time stratégiák ősatyjai. Az pedig hadd ne idézzem fel még, hogy a két RTS királyt az akkori legendás Westwood Studios fejlesztette, amit sajnos felemésztett a "játékgyárrá" duzzadt Electronic Arts. Természetesen 1995-ben az EA is még csak egy kis cég volt, és nem üzleti stratégiákat/managereket/franchise-okat, hanem lelkes és jó játékokat készíteni akaró programozókat alkalmazott.


A régmúlt és a jelen ...

Miután túltettük magunkat, hogy a mai PC-ken és operációs rendszereken nem fut el csak úgy a Screamer, rájövünk, hogy buherálnunk kell a DosBOX nevezetű program segítségével. Hát igen, emulálnunk kell a jó öreg játéknak az MS-DOS-t, mivel megnyikkanni sem lenne hajlandó csak úgy Windows 7 alatt, pláne Core 2 Duo E8400 processzor és nVidia GeForce 8800GT hardverek mellett. Ez nem is csoda, mivel a játék olyan mára-már "elavult" technológiát/megoldásokat használ, mint például a texture mapped polygon modellezés és a sprite-ok használata. Pedig milyen jó kis sprite-ellenfeleink voltak anno a Wolfenstein/Doom első részeiben is. Emlékszem, amikor anno hozzájutottam a Screamerhez: az iskolában az osztálytársam hozta, talán 32db 1,44-es floppy lemezen. Utána futás haza, és az izgalomtól izzadva megkezdődtek a lemezek lassú, kattogós átmásolása a gépre (Norton Commander segítségével), majd szépen lassan izgulva kicsomagolni az ARJ fájlokat, szurkolva, hogy ne legyen köztük crc hibás fájl ...

Még az érdekesség kedvéért nézzük meg a játék hivatalos gépigényét is:

486 DX2-66 MHz or higher,
Min 8Mb memory (12Mb for SVGA mode),
MS-DOS 5.0 or later,
Hard drive required with 30Mb free,
Double speed CD-ROM drive or faster,
VGA video graphic card (SVGA for high-resolution mode)

Mekkora királyság volt nekem, mivel én akkor egy 486 DX2-80 Mhz-es processzorral és pont 12MB memóriával rendelkeztem, így nagyon szépen futott a játék.


Maga a játék ...

Elindítva egyből előtörnek a régi emlékek, a régi érzések/élmények, amit a Screamer nyújtott a "kisiskolás fejemnek". Hát igen, 12 évesen ez a játék überbrutáljó volt, és most is megértem azt, hogy mi volt meg ebben a régi játékban anno, ami az újakban szinte egyáltalán nincs meg.
Elindítva a forgó, pörgős, zenélő menü fogad minket, amelyen már látszik, hogy a játék hangulata is ilyen. Kiválasztva valamely kocsit, és mondjuk a kedvenc pályámat (Lindburg) indulhat is a menet.


Tényleg nagyon pörgős a játék, igazi arcade hangulatot áraszt. Természetesen padlógáz az indulásnál, és egész végig csak tolni kell neki. A "szintetizátoros" midi zene üvölt, a kommentátor ordibálja a sok vicces és idióta megjegyzést, a kocsik sikítanak, csikorognak a gumik, a derékszög-kanyarokat 130-al vesszük, a táj néhol festői, kellően jól kidolgozott, tele szép tárgyakkal, épületekkel, mindig mindenhol megakadhatna a szemünk, de nem lehet, mivel már 300 km/h felett repesztünk! Na ez a Screamer!
Ebben a régi játékban látszik, hogy nem egy nagy világcég fejlesztette, több 10-100 milliárdos éves árbevétellel, dübörgő hype és marketing gépezettel, gigantikus méreteket öltő fejlesztőcsapattal, mint már egy külön működő iparág. Szerintem akkoriban a játékot fejlesztő cégek "kicsik" voltak, kevés fejlesztővel, akik baráti viszonyban voltak, nem voltak szoros határidők, projektvezetők, managerek. Egyszerűen jól érezték magukat és összehoztak olyan játékokat, amelyekbe többet beletettek, mint a mostani fejlesztők. Nem tudom megfogalmazni, hogy pontosan hogyan és miért, de egyszerűen ilyenek voltak a régi játékok. Valahogy sokkal közvetlenebbek voltak, nem voltak ennyire mesterkéltek, nem voltak "tömegtermék-szagúak".

Tényleg nem elfogultságból írom, de tényleg közelebb áll a szívemhez ez a játék, mint például a DiRT 2 vagy az NFS: Shift. Amiket fentebb leírtam, teljesen igazak. Példádul a Lindburg nevezetű városka tényleg nagyon szépen összerakott. Szép kis hotelek, épületek, szobrok, templomok tűnnek fel a háttérben és az út mentén, sehol sem unalmas a pálya. A kommentátor ontja magából a sok hülye szöveget pl.: "Mi a probléma, lerobbant a kocsid?", "Ezaz! Gyerünk, gyerünk, gyerünk!" "Hé! Ez egy új pályarekord!". A midi zenék is igen jól csengenek! Annyira old-school, de annyira érezhető, hogy ezt a játékot emberek csinálták embereknek. Nem pedig emberek a minél nagyobb profitnak, a nagyon nagy vállalatoknak.

A verdákból a felhozatalra sem lehet panaszunk, mindegyik fantázianévvel van megáldva, de egy valóságos sportautót takar:

Shadow --> Lamborghini Countach
Tiger --> Ferrari F40
Rising Sun --> Mitsubishi 3000GT
Panther --> Porsche 911 Turbo
Yankee --> Chevrolet Corvette C4
Hammer --> Bugatti EB110


Végszó

Az 1995-ös Screamer gyermekkorom első számú autóverseny játéka, amely olyan érzésekkel/emlékekkel van tele, amit már egyetlen-egy csúcskategóriás DX11-es ultramodern autóverseny sem tud már felülmúlni. Hihetetlen, hogy a 640x480-as felbontásban mennyi minden, és milyen szépen meg tudott jelenni. Na jó, elég ennyi a szócséplésből! Akinek tetszik a játék, az bátran szerezze be és próbálja ki. És remélem, hogy azért sikerült valamennyire átadnom az érzéseimet a régi és az új játékokkal kapcsolatban. Szerintem nemsokára hamarosan újra jelentkezem, egy valamivel újabb játékkal, az 1997-es Final Fantasy VII PC-s verziójával!


Screamer (1995)

Hozzászólások

Hozzászólás (anonymus)
<<-- Kérlek, írd be ide azt a szót, hogy kocka, különben a hozzászólásod nem fog megjelenni ebben a cikkben!
2012.04.03. @ 03:12
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


http://www.youtube.com/watch?v=oNyt7hjLbmA

2011.12.14. @ 16:39

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: - 2011.12.14. @ 15:40

Réges régen, egy messzi, messzi DOS-os korban, mikor még nem voltak shaderek és egyéb 3D effektek, ott ahol csak a pixelek uralkodtak, megszületett a Screamer című autós játék

Ez jó volt.

2011.12.14. @ 15:40
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Réges régen, egy messzi, messzi DOS-os korban, mikor még nem voltak shaderek és egyéb 3D effektek, ott ahol csak a pixelek uralkodtak, megszületett a Screamer című autós játék

2011.12.14. @ 15:27
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Régi szép emlékek Még mindig a fülembe cseng a Bullet hangja, pedig már vagy 11 éve volt, hogy utoljára játszottam vele. Mindjart le is szedem és játszok vele

2011.10.16. @ 00:06
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Nagyon szerettem ezt a játékot. Én is végigvittem, Bulletek ellen is játszottam és a végén már kívülről fújtam az egészet. Sokkal később elmentünk a cd galaxisba megvenni a screamer 2-t. Ott mondták, hogy sajnos a 2 már nem lett olyan sikersztori mint az 1, talán még a rally is jobb a 2-nél.
De mégis megvettem mert ki akartam próbálni, hogy mi lett abból aminek az első része ilyen szuper volt.

2011.08.26. @ 14:25
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


A régi játékok készítőinek muszáj volt poénokkal, ötletekkel és hangulattal feldobni a játékot, a gyengébb grafikát ellensúlyozandó. Megtanulták erős korlátok között is kihozni a maximumot egy témából, ez az amire az új játékok készítői nincsenek rászorulva.

Fiatalként, élete első szuper játékával találkozva beleégett ez az élmény az emberbe és magával ragadta egy ilyen játék. Mai fiatalok nem fogják megérteni, hogy a maga idejében ez a játék milyen nagy szám volt.

Marha sokat toltam vele. Még mindig emlékszem, hogy miután kimaxoltam a bajnokságot, közönséges autóval (kézi váltós Lamborghinivel) vertem a rakétaautókból álló mezőnyt, minden pályán, oda-vissza. Ez volt a legnehezebb fokozat. Ezt még azzal lehetett nehezíteni, hogy 25 körön keresztül kellett ellenük védekezni, leszorítani őket kritikus kanyarokban. Csak ilyen trükkel lehetett győzni, mert gyorsabbak voltak. A normál autó max 343km/h-val ment, ők meg 357-tel téptek és a gyorsulásuk sokszoros volt.

2011.08.25. @ 08:56

bunggie321Regisztrált: 2011.08.25.
Hír hozzászólás: 5 db
Cikk hozzászólás: 9 db
Fórum hozzászólás: 1 db


hát igen!a régi szép idők!

2010.08.08. @ 17:41
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Én is szerettem ezt a game-t. A játékban szereplő Lamborghini egyébként nem Countach, hamen Diablo. A boritón elcseszték a rajzot. Volt még egy bonus járgány is Bullet néven. Ez egy sugárhajtású gép, jó móka volt vele alázni a mezőnyt, miután megnyerted a bajnokságot.

Üdv!

2010.07.28. @ 09:22

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Előzmény:
írta: Fido - 2010.07.27. @ 19:40

Gyenge hozzá akármid is van!

ÁÁ nem fut szaggatva sem!

2010.07.27. @ 19:40

Fido
(Diamond Eyes)Regisztrált: valamikó régen
Hír hozzászólás: 713 db
Cikk hozzászólás: 265 db
Fórum hozzászólás: 265 db


Előzmény:
írta: Domm000 - 2010.07.27. @ 19:05

Én is tolnám, ha futna a gépemen.

Gyenge hozzá akármid is van!

2010.07.27. @ 19:05

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Előzmény:
írta: Fido - 2010.07.27. @ 19:00

Ez még most is jó, én tolom néha!

Én is tolnám, ha futna a gépemen.

módosítva: 2010.07.27. @ 19:07
2010.07.27. @ 19:00

Fido
(Diamond Eyes)Regisztrált: valamikó régen
Hír hozzászólás: 713 db
Cikk hozzászólás: 265 db
Fórum hozzászólás: 265 db


Előzmény:
írta: Domm000 - 2010.07.27. @ 16:52

Persze, akkor még ez volt a jó De most már van jobb is, ezért nem. De ha ez lenne csak, tolnám

Ez még most is jó, én tolom néha!

2010.07.27. @ 16:52

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Előzmény:
írta: Fido - 2010.07.24. @ 14:25

Persze, ezt csak az érti meg, aki annyi mint én vagy idősebb!

Persze, akkor még ez volt a jó De most már van jobb is, ezért nem. De ha ez lenne csak, tolnám

2010.07.24. @ 14:25

Fido
(Diamond Eyes)Regisztrált: valamikó régen
Hír hozzászólás: 713 db
Cikk hozzászólás: 265 db
Fórum hozzászólás: 265 db


Előzmény:
írta: Domm000 - 2010.07.24. @ 13:11

A fizetnének se játszanék vele

Persze, ezt csak az érti meg, aki annyi mint én vagy idősebb!

2010.07.24. @ 13:11

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


A fizetnének se játszanék vele

  - Ingyen ajándékok

Facebook Oszt lájkoló a Fészbúkon?Videók, képek, viccek, Csubakka Ha röhögni akarsz ...Ingyenes elektronikai termékek Ingyenes termékek ...Konzol Magazin Ha nem PC, akkor konzol!Gyors keresés Keresés
Keresendő szöveg:

Club7 Rádió LazaRadio


LazaRadio

Szavazás Szavazás


Vannak új szerkesztőink! Miből szeretnél többet?


Jó lenne még több hír!
9 %
Még több kivesézős cikket akarunk!
3 %
Jó lenne néhány új gépigény is!
2 %
Letötltéseket akarunk!
52 %
Legyen több mindenből!
15 %
Bikicsunáj!
19 %
Összes szavazat: 158 db

Képgaléria Képgaléria
további képek ebből a galériából:
Prison Break screenshotok

Statisztika Statisztika


Hírek: 1118 db
Cikkek: 140 db
Kockafejek: 33274 db
Hír hozzászólások: 3567 db
Cikk hozzászólások: 1840 db
Fórum hozzászólások: 1117 db
Összes hozzászólás: 6524 db

Hirdetés Hirdetés
2007-2010. Minden Jog Fenntartva - lokalhoszt.hu
Email: fido@lokalhoszt.hu
Honlapkészítés, webtárhely
Többen kérdezték már, hogy mi az oldal célja? Akkor legyen mondjuk ez a cél: Világuralom! :D


Az oldal legenerálva 0.022367 másodperc alatt.