Partnereink: ESK | Csubakka! | Hitel | Geek Poló Bolt | Elektromos Tehergépkocsik | Elektromos Buszok
Hallgassd Te is (katt. ide) a lokalhoszt.hu kedvenc online rádió adóját a LazaRadio-t! De ha röhögni akarsz, akkor válasszad a Csubakkát!

BejelentkezésBejelentkezés:
Név: Jelszó:

Dátum: 2020. augusztus 10., Hétfő
Boldog névnapot: Lörinc
Jelenlegi látogatók: kocka

[Laptop] HP NC6400 – HP öltönyben

Mai cikkemet eléggé megvárattam, de most már megérett az idő az elkészüléséhez. Teszt példányom, egy HP NC6400-as típusú notebook...

írta: myke, 2011.05.30. @ 22:02
hozzászólások: 9 db
megtekintve: 21503

Mai cikkemet eléggé megvárattam, de most már megérett az idő az elkészüléséhez. Teszt példányom, egy HP NC6400-as típusú notebook, melyet még szeptemberben vettem használtan. A bolt ahol vettem, fél év garanciát adott rá, mely teljesen korrekten hangzott. Választásom fő szempontjai, viszonylag könnyű, kisebb legyen mint 15" de nagyobb, mint 12", egyszóval a tipikus 14,1"-os méretű üzleti gépeket céloztam meg. Persze még fontosabb szempont volt az összeszerelési és anyag minőség, mivel rengeteget cipelem. Volt is bőven választék, főleg a IBM/Lenovo Thinkpad szériája, Dell D620-D630 széria volt még előttem, de a HP üzleti gépekről is jókat hallottam. IBM korábbi Thinkpad-jaival a Mg vázzal voltak bajok, legtöbb használt gépük sok helyen megrepedt, Lenovo-ra váltáskor a Rollcage vázzal orvosolták a hibát. Akkori Dell D620-asokat jóval gyengébb processzorokkal adták, így ő is kiesett. Végül a HP maradt, méghozzá az NC6400-as típusú notebook.

Külső:

Külseje annak ellenére, hogy használt, nem túl megviselt, üzleti gépek kategóriában viszonylag jól is néz ki. Kívül belül végig matt magnézium anyaghasználat jellemző. Túl sok festés nem található, az LCD hátlapja szürke, kicsit mintha csillámporos szerű lenne, elég érdekes közelről nézve. Hasonló festés található a tapipad mellett balra-jobbra és a billentyűzet fölött, de kicsit sötétebb árnyalattal és, mintha le lenne valamivel még védve. Egyszóval nem kopik a festés. A kijelzőnek van két zárja is, mely manapság nem igazán "trendi". Sok gumibak van a kijelzőn, melyek védik a kijelzőt és magát a vázat az ütközésektől. Ugyanez tapasztalható a notebook alján, melyen összesen 7 db gumibak helyezkedik el. 2 külön a merevlemez alatt. A visszajelző LED-ek teljesen korrekt fényerővel rendelkeznek, képernyőt lecsukva is láthatjuk a 4db visszajelző LED-et a notebook elején. Különböző színűek, így könnyen meg lehet különböztetni sötétben, hogy melyik mit is jelez.
Beviteli eszközök:

A billentyűzet és a tapipad teljesen korrekt. Billentyűzet hamar megszokható, elrendezése teljesen rendben van. Mivel olasz példányt kaptam a notebook-ból, így a billentyűzeten vannak érthetetlen jelek is az ékezetes gombokon, vakon írásnál nem nagy probléma ez. Fn és a Ctrl felcserélhető a BIOS-ban. További segédgombok helyezkednek el a billentyűzet felett, egy böngésző gomb, Wifi kapcsoló (LED-del), Képernyő váltó (prezentációhoz), Hang némítás (LED-del), hangerő le és fel gombok. Tapipad teljesen kellemes tapintású matt, hamar megszokható. Függőleges görgető sávot vízszintes vonalakkal jelzi. Tapipad gombjaira nem nagyon tudok példát, hogy hol láttam volna ilyet. Ugyanis teljesen kattanás mentesen, viszonylag hosszan járnak, bő 2-3 mm mélységbe nyomhatók. Üzleti gépeknél még megszokott a Track Point, azaz a pöcök egér, korábbi (Compaq N620c) cikkemben írtam már ilyenről. A korábbi verzióhoz képest kicsit újabb, más tapintású a pöcök, de teljesen jól használható, természetesen külön egérgombjai vannak a tapipad fölött.Csatlakozók:

A csatlakozók sora nem túl bő, bal oldalt 2 USB, egy hang ki és egy mikrofon bemenet található. Gép hátuljának nagy részét az akkumulátor foglalja el, de mellette helyet kapott a D-sub, Video ki és táp csatlakozó. Jobb oldalon Modem, Gigabites Ethernet, USB aljzat található. A gép elején található még egy SD-MMC foglalat is. Persze mondhatjuk, hogy ez mind baromi kevés, de mind ezt kibővíthetjük egy dokkoló állomással, melynek csatlakozóját a notebook alján találhatjuk meg. Dokkoló esetén ugyanezeket a csatlakozókat kibővíthetjük DVI-vel, hang ki-be menetek, optikai csatlakozóval és még több USB-vel. De további előnye a dokkolónak, hogy úgy is használhatjuk a gépet, hogy a Dokkolót ott hagyjuk munkahelyünkön, előre rá van kötve, monitor billentyűzet meg a többi apróság. És csak rá kell csatlakoztatnunk a dokkoló állomásra a laptopunkat.
Belső:

A belső nem épp egy vadállat, de üzleti céloknak több mint sok. Intel Mobile Core 2 Duo T5500-as processzorral van ellátva 2MB cache-el, alapórajele 1,66GHz-es, de stepping-el lenyomja ezt 1GHz-re. A bolt 1GB DDR2 memóriával adtam, melyet kicseréltem 2 db 1GB-os Kingston-ra, így a dual channel-t is támogatja. A chipset Intel i945GM típusú, melyben Intel GMA 950 videovezérlő dolgozik. 80GB-os merevlemezzel kaptam a gépet, melyet ki is cseréltem 320GB-os WesternDigital Blue-ra. Optikai meghajtója is teljesen korrekt egy 8x-os DVD+RW írót kapott a gép. Nagyjából ezzel ki is merülnek a fő specifikációk.


A gép még el van látva Gigabites Ethernet porttal, 54Mbps-os b/g-s Wifi-vel, SoundMax hangkártyával, Bluetooth-al, Infra vevővel, fényérzékelővel, G érzékelővel, TPM chip-el, ujjlenyomat leolvasóval, Secure Card olvasóval, SIM olvasóval (opcionális).A G érzékelő; a merevlemezt védi, lényegében csak annyi a feladata, hogy nagyobb fizikai mozgás esetén a merevlemez olvasó fejét parkoló állásba teszi, így megvédi a merevlemez felületét.
TPM chip; ez további védelmet biztosít a számítógépet feltörni akarók ellen. Lényegében egy az alaplapon elhelyezett TPM-nek nevezett chip tárolja a belépési jelszót. Ez abból a szempontból kényes lehet, hogy ha elfelejtjük a jelszót, akkor már csak szerviz tudja visszaállítani a számítógépet.
Ujjlenyomat leolvasó; egy kicsit ezzel már sűrűbben találkozunk, elsőre magam sem hittem benne, hogy használni fogom. Windows belépéshez jelszóval láttam el a gépet, hogy illetéktelenek ne nagyon piszkálják. Minden bejelentkezésnél jelszót kell ugye beírni, de ezt meggyorsíthatjuk azzal, hogy ujjlenyomat leolvasót használunk, elvégre belépéskor lehúzom az ujjam és bent is vagyok. Akik azt firtatnák, hogy mi van ha megsérül az egyik ujjam, arra az a megoldás, hogy mind a tíz ujjunkat olvastassuk be előre. Így bármelyikkel beléphetünk.
Secure Card-ot nem sok cégnél alkalmaznak, ahol igen, ott viszont mindenhova. Lényegében ugyanolyan beléptető kártya, mint a Hotel-ekban. Ugyanakkora mint egy bankkártya.
SIM kártya olvasó; mobil internetezéshez jól jöhet, de ehhez meg kell hogy legyen egy bizonyos belső bővítő kártyának is. A SIM foglalata viszont alapból benne van az összes példányban, a billentyűzet alatt található.AIDA screenshot:Kijelző, hangszóró:

A kijelző egy 14,1"-os matt TFT panel, melynek 1280x800-as felbontása van. Viszonylag nagy fényerőre is képes, szóval fényes nappal is használható. Betekintési szöge nem olyan nagy 45 foknál már eléggé elmásznak a színek. További érdekessége, hogy a képernyő alatt van egy kis fehér valami, ez a fényérzékelő. A környezeti fényhez igazítja a képernyő fényerejét, így nem kevés akkumulátoridőt spórolhatunk meg. Továbbá nem fontos, hogy minden esetben kiégesse a szemünket, egy napnyi meló végére. Persze ez ki-be kapcsolható funkció.
Hangszórókról sajnos nincs ennyire jó véleményem, a hangzásuk teljesen korrekt, max hangerőn sem torzítanak be, szinte teljesen korrekt módon szól. Viszont mind a kettőt jobb oldalra helyezték el, így a sztereó hatás eléggé elmarad.Hűtés, melegedés, zaj:

A hűtése teljesen korrekt, kb 45 Celsius fok fölött kapcsol be a hűtés, mely hallható, de nem olyan zavaró. Teljes terhelésnél ez elérheti a 70 fokot, de még akkor sem olyan zavaró a hűtés hangja. Ezzel szemben a billentyűzet egészen hűvös marad. Talán a hűtésnél több zajt csap a merevlemez, mely ha dolgozik enyhe susogós hangot ad ki, jellemzően a WD merevlemezekre, zajszigetelésével nem sokat foglalkozott a HP.

Használat:

Munkára teljesen használható a notebook, sok cipelgetés nem viseli meg. A G érzékelőben további előnyt akkor láttam meg, mikor akkumulátorról használom a gépet, és lecsukom a kijelzőt, az első mozdítás után leteszi a merevlemez fejét. Így cipelhetem úgy is a gépet, hogy be van kapcsolva. De akkor is jól jön ez a funkció, ha véletlenül nem kapcsoltam ki a gépet és úgy raktam el a notebook-ot, ha nincs benne ez az érzékelés, lehet már merevlemezt kellett volna cserélnem.

Akkumulátor:

A gyári akkumulátor 55 Wh 10.8V-os lítiumos akkumulátor. Everest 0% elhasználódást írt rá, de max 2-2,5 órát bír ki. Ha jobban megterhelem kb. 3/4 óra alatt kivégzi az akksit. Van további akkumulátor bővíthetőség. A notebook alján van még egy dokkoló, melyet egy csúsztatható ajtó fed le. Két fajtát vehetünk hozzá, egy kisebb 52 Wh-sat, és egy nagyobb 95 Wh-sat. Melyekkel akár 5-6 órát is képes üzemelni a gép. 5-6 óra üzemidő manapság nem nagy szám egy i3 vagy i5-ös procival, de 2-3 évvel ezelőtt azért ez elég szép teljesítmény volt.Összegzés:

A HP NC6400-asról nem tudok rosszat mondani, amire kitalálták arra teljesen jó, üzleti gép. Játékra, filmek konvertálására más árkategóriájú gépeket fejlesztenek. A laptopot 75.000 Ft-ért árulta a bolt, amolyan HP renew programként. Fél év garanciát adott rá a bolt. Persze utánajártam, hogy újonnan mennyibe került 2-3 évvel ezelőtt, és most mennyi egy hasonló kategóriás notebook, a 300.000 Ft-ot simán túllépték. Jó összeszerelési minőség, jó anyag minőség jellemzi a gépet.

Képek a notebookcheck oldaláról származnak...

Hozzászólások

Hozzászólás (anonymus)
<<-- Kérlek, írd be ide azt a szót, hogy kocka, különben a hozzászólásod nem fog megjelenni ebben a cikkben!
2012.09.30. @ 21:43

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: - 2012.09.28. @ 20:36

En is hasznaltam vettem egy ilyet, teljesen jo munkara, altalanos uzleti celokra vagy otthoni gepnek. Kiveve a 3D jatekokat, arra vegyel mast. Masfel eve van meg, kb 3 eves lehetett, amikor vettem, kutya baja. Megkapja a szokasos portalanitast, azt ennyi. Az enyem egy dual boot WinXP, Debian. Linuxot neha megeri tenni az ilyen regebbi masinakra, kisebb csodat tesz vele sebesseg teren.

Igazabol a legjobban az mutatja, hogy mennyire megszerettem, hogy egy csomo idiota kiegeszitot vettem hozza, amit eddig az egyik gepemhez sem, azok a gepek a munkahoz szukseges eszkozok voltak, ha az ember hazavitte a melot, aztan kesz. Node ez, nagyon megszerettem. Vettem hozza nagyobb winyot (gondolkodtam az SSDn de vegul a meret gyozott), akksi, kiegesztitok tomkelege, legutobbi egy realtek 2832-es DVB vevot szereztem be hozza, allat. Persze vettem latoptarto allvanyt az agyba. Az asszonnyal tevezunk rajta, es ugye nem kell felni attol, hogy mi van, ha leborul valami aktivitas miatt... Egy dolog van, ami nalam negativum, hogy a keprenyo latoszogei lehetnenek jobbak is, de ennyi.

Egyik elozo maganlaptopom se szerettem ennyire. Mondjuk az elsot emlitve nem csoda ez, az egy FSC Amilo "Pro" volt - eladtam, penzt kaptam erte, talan ez a legjobb, ami mondhato rola. A masodik egy Samsung volt, mondjuk az mar jo gep volt, de minosegben meg mindig nem ez. De hogy az egy ligaban harcolokkal hasonlitsam ossze: nalunk Dell Latitudeok vannak a melohelyen, de nekem ez a HP jobban bejon. Persze felreertes ne essek, azert azok a Dellek is igen jok.

Szeretni fogod, es lehet, hogy meg az agyba is beviszed. Sot az is lehet, hogy meg tobbet fogsz ra kolteni. Szoval vegyetek az NC6400-at nem kell felnetek jo lesz.

Örülök hogy meg vagy elégedve vele, egyáltalán nem rossz gép alapvetően. Az enyémet a cikk megírása után nem sokkal eladtam. Fél év garanciát kaptam a HP-re, rá 2-3 hétre meghülyült a kijelző, mint kiderült a kijelző mögötti összekötő fólia volt megszakadva, ami csak kijelzőcserével javítható. Továbbá volt még egy hiba, hogy néha fogta magát és ki-be kapcsolt, sokszor le kellett húznom az akksit. Nem kizárt hogy kifogtam az 1% hibás darabot. Kijelzőt kicseréltem és el is adtam, de azóta is meg van vele elégedve a mostani tulaja.
Bár egy bajom volt még vele, hogy a c2d T5500-as proci sokszor kevés volt nekem.

A gép maga visszafogott dizájnja nagyon bejött nekem, semmi csicsa.

Azóta egy Acer 7750G-m van, de ezt úgy vettem, hogy eladtam az asztali gépemet is, szóval mindenre ezt használom. A fényes kijelzőjétől agyf*szt kapok, ellenben kényelmesen tudok rajta dolgozni az i5-ös proci miatt.

Az SSD-ben szerintem nem csalódtál volna. Az Acer-be szereztem egy 96GB-os kingston-t, ami rettenetesen megdobta a sebességét. Májusban telepítettem fel rá a win7-et, azóta sem lassult be, vagy éreztem volna azt hogy na eljött az idő egy újratelepítésre és fél percen belül mindig megvan a boot.
Egyébként ha nincs nagy szükséged az optikai meghajtóra, akkor a helyére is tudsz rakni HDD-t. Így a kettőt vegyesben is tudod használni.

2012.09.28. @ 20:36
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


En is hasznaltam vettem egy ilyet, teljesen jo munkara, altalanos uzleti celokra vagy otthoni gepnek. Kiveve a 3D jatekokat, arra vegyel mast. Masfel eve van meg, kb 3 eves lehetett, amikor vettem, kutya baja. Megkapja a szokasos portalanitast, azt ennyi. Az enyem egy dual boot WinXP, Debian. Linuxot neha megeri tenni az ilyen regebbi masinakra, kisebb csodat tesz vele sebesseg teren.

Igazabol a legjobban az mutatja, hogy mennyire megszerettem, hogy egy csomo idiota kiegeszitot vettem hozza, amit eddig az egyik gepemhez sem, azok a gepek a munkahoz szukseges eszkozok voltak, ha az ember hazavitte a melot, aztan kesz. Node ez, nagyon megszerettem. Vettem hozza nagyobb winyot (gondolkodtam az SSDn de vegul a meret gyozott), akksi, kiegesztitok tomkelege, legutobbi egy realtek 2832-es DVB vevot szereztem be hozza, allat. Persze vettem latoptarto allvanyt az agyba. Az asszonnyal tevezunk rajta, es ugye nem kell felni attol, hogy mi van, ha leborul valami aktivitas miatt... Egy dolog van, ami nalam negativum, hogy a keprenyo latoszogei lehetnenek jobbak is, de ennyi.

Egyik elozo maganlaptopom se szerettem ennyire. Mondjuk az elsot emlitve nem csoda ez, az egy FSC Amilo "Pro" volt - eladtam, penzt kaptam erte, talan ez a legjobb, ami mondhato rola. A masodik egy Samsung volt, mondjuk az mar jo gep volt, de minosegben meg mindig nem ez. De hogy az egy ligaban harcolokkal hasonlitsam ossze: nalunk Dell Latitudeok vannak a melohelyen, de nekem ez a HP jobban bejon. Persze felreertes ne essek, azert azok a Dellek is igen jok.

Szeretni fogod, es lehet, hogy meg az agyba is beviszed. Sot az is lehet, hogy meg tobbet fogsz ra kolteni. Szoval vegyetek az NC6400-at nem kell felnetek jo lesz.

2012.04.02. @ 14:33

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: - 2012.04.02. @ 02:27

tudnál felsorolni pár játékot esetleg amit próbáltál rajta és ment rendesen?mondjuk egy nfs most wanteddal elbír?
üdv

Hát nézd az intel GMA 950 nem igazán mondható Paksnak. Játékra majdnem hogy teljesen alkalmatlan. COD első része is épp csak elviselhetően megy. NFS MW és társai már inkább a diavetítéshez hasonlíthatnak rajta. Már eladtam a gépezetet. Munkára teljesen jó, de játékra felejtős.
Esetleg a 2D-sek még jól mennek, gondolok itt Angry Birds meg hasonlókra.

2012.04.02. @ 02:27
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


tudnál felsorolni pár játékot esetleg amit próbáltál rajta és ment rendesen?mondjuk egy nfs most wanteddal elbír?
üdv

2011.08.28. @ 21:00

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: bunggie321 - 2011.08.26. @ 17:47

jó cikk!(Y)

Köszönöm!

2011.08.26. @ 17:47

bunggie321Regisztrált: 2011.08.25.
Hír hozzászólás: 5 db
Cikk hozzászólás: 9 db
Fórum hozzászólás: 1 db


jó cikk!(Y)

2011.05.31. @ 12:53

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Este végigolvasom!

2011.05.31. @ 08:08

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: MiMi - 2011.05.30. @ 22:17

Jó cikk lett Myke, mindenre kiterjedően.
De azt az ujjlenyomat leolvasót muszáj látnom . Hiába a KGB-s módszer már a múlté

Jó dolog, végül is a jelszavas belépést gyorsítom meg vele.

2011.05.30. @ 22:17

MiMi
(Filmszakértő)Regisztrált: 2008.06.29.
Hír hozzászólás: 5 db
Cikk hozzászólás: 36 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Jó cikk lett Myke, mindenre kiterjedően.
De azt az ujjlenyomat leolvasót muszáj látnom . Hiába a KGB-s módszer már a múlté

  - Ingyen ajándékok

Facebook Oszt lájkoló a Fészbúkon?Videók, képek, viccek, Csubakka Ha röhögni akarsz ...Ingyenes elektronikai termékek Ingyenes termékek ...Konzol Magazin Ha nem PC, akkor konzol!Gyors keresés Keresés
Keresendő szöveg:

Club7 Rádió LazaRadio


LazaRadio

Szavazás Szavazás


Vannak új szerkesztőink! Miből szeretnél többet?


Jó lenne még több hír!
9 %
Még több kivesézős cikket akarunk!
3 %
Jó lenne néhány új gépigény is!
2 %
Letötltéseket akarunk!
52 %
Legyen több mindenből!
15 %
Bikicsunáj!
19 %
Összes szavazat: 158 db

Képgaléria KépgalériaStatisztika Statisztika


Hírek: 1118 db
Cikkek: 140 db
Kockafejek: 33276 db
Hír hozzászólások: 3568 db
Cikk hozzászólások: 1842 db
Fórum hozzászólások: 1117 db
Összes hozzászólás: 6527 db

Hirdetés Hirdetés
2007-2010. Minden Jog Fenntartva - lokalhoszt.hu
Email: fido@lokalhoszt.hu
Honlapkészítés, webtárhely
Többen kérdezték már, hogy mi az oldal célja? Akkor legyen mondjuk ez a cél: Világuralom! :D


Az oldal legenerálva 0.02441 másodperc alatt.