Partnereink: ESK | Csubakka! | Hitel | Geek Poló Bolt | Elektromos Tehergépkocsik | Elektromos Buszok
Hallgassd Te is (katt. ide) a lokalhoszt.hu kedvenc online rádió adóját a LazaRadio-t! De ha röhögni akarsz, akkor válasszad a Csubakkát!

BejelentkezésBejelentkezés:
Név: Jelszó:

Dátum: 2020. szeptember 20., Vasárnap
Boldog névnapot: Friderika
Jelenlegi látogatók: kocka

[Hardver] Logitech Z-5500 - szóljon hangosan az ének...

A prémium kategóriában már régóta kapható a Logitech Z-5500-as hangrendszere. Cikkünkben a THX minősítésű 5.1-et vettük górcső alá.

írta: Skizz, 2008.10.05. @ 18:19
hozzászólások: 5 db
megtekintve: 11571

A csomag

A Logitech üdvöskéje egy viszonylag nagy dobozban érkezett. A hangfalakat és a SoundTouch (erről később) vezérlő egységet hungarocell vette körül, elkerülve ezzel a szállítás közben felmerülő sérüléseket. Az analóg kábelek, valamint a tápkábel is gondosan be volt bugyolálva, egyszóval a csomagolás teljesen megfelelő, nem kell félni a sérülésektől.A szatellitek

Kellemes meglepetés a szatellit hangszórók súlya. A műanyag borítású, TangBand W3-871S típusú hangszórók 7,5cm átmérőjű membránnal rendelkeznek. Az ilyen hangfalaknál megszokott magas frekvenciás dóm helyett itt egy polírozott alumínium kúp kapott helyet a membrán közepén. A dobozok hátsó részén egy kisebb reflexnyílás is található, ezeknél tetemesebb légmozgás általában Boost x hangerőn érezhető. A mélynyomóban található erősítőhöz kanócvégű kábelekkel lehet csatlakoztatni a szatelliteket, a korábbi modellnél ezek RCA csatlakozók voltak.A mélynyomó

A mélynyomó egy hatalmas dobozban foglal helyet. A hangszóró itt egy 10"-os (25cm-es), TangBand W4-644F típusú vadállat. Ez a hangszóró papíron 180W-ot tud kinyomni magából 8Ohm-os ellenállás mellett. Sajnos ezzel az erősítővel a mély egyáltalán nincs kihajtva. A hangszórót egy TDA7294-es híd hajtja, mely 2x75W körüli szinuszos teljesítményben gondolkodik, tehát egy ütősebb házi-mozi erősítővel jobban ki lehetne hajtani a kicsikét.
A doboz oldalán egy hatalmas, kiszélesedő reflex nyílás található, mely már alacsony hangerőn is rendesen szelel. Az erősítőn, azaz a mélynyomó hátulján két elég nagy borda kapott helyet, melyek mellett a csatlakozók és a főkapcsoló találhatók.SoundTouch

A Z-5500 egyik legérdekesebb és legpraktikusabb része, a vezérlőegység. A méretes, LCD képernyővel ellátott panel hátulján figyelmesek lehetünk 3 analóg és 2 digitális (optikai, koaxális) bemenetre valamint egy kapcsolóra is. A kapcsolóval egyébként sztereó és 6 csatornás (direkt) kapcsolás között válthatunk, melynek megfelelően különböző effektek jelennek meg a menüben. A hangrendszerben DTS és DD dekóder is található, ennek megfelőlen a vezérlőben, optikai összeköttetés esetén ezeket az effekteket is kiválaszthatjuk. A panelon állíthatjuk egyébként a mélynyomó, a center sugárzó hangerejét, valamint a térhatásért felelős különböző beállításokat is bütykölhetjük. A hangrendszer a Digital névhez hűen távkapcsolót is kapott, mellyel mindent tudunk szabályozni, irányítani, hangosítani, halkítani, stb. Gyárilag csak analóg kábeleket kapunk a cucchoz, ezek első ránézésre minőségi csatlakozókat kaptak, bár érdekes módon a "mai divattal" ellenben nem aranyozottak, mellyel az esetleges kontakthibákat hivatottak kiküszöbölni.Próbáljuk ki!

A hangcuccot először DVD filmekkel próbáltuk nyúzni. Egy 25nm-es szobában néztük/hallgattuk a Wasabi c. DVD-t. A hangerőt először felesre tekertük fel, a mélynyomó körülbelül 50%-on szólt, minden más maximumon. A szub dübörgött, a magas tartomány lenyűgöző volt. Nem üvöltött, pont jó volt és egyáltalán nem torzított. Nem voltunk restek felhangosítani az 5.1-et, kb. 75-80%-ig. A mély nagyon felerősödött, de nem azt a pufogó, falbontó hatást keltette, hanem igazi mozis élményben volt részünk. A közép-magas továbbra sem torzított, eszméletlen hangerőt préseltek ki magukból, a membránok rezegtek a reflex pedig elkezdett süvíteni. De ha már lúd, legyen kövér alapon kipróbáltuk 100%-on is. A 25nm-es nappalit nagyon lazán beszólta, a szoba minden egyes részében ugyanolyan hangerővel hallgathattuk a mély és magas hangokat, lenyűgöző volt. 5 perc tömör gyönyör után eszembe jutott, hogy a mélynyomó bizony még "csak" 50%-on teper (bár ha nem én lőttem volna be teszt előtt akkor esküdni mertem volna rá, hogy ennek a szubnak a lelkét is kihajtják). Kissé remegő kézzel nyúltam hozzá a Level gombhoz, majd elkattintgattam a Subwoofer beállításokig. Nagy levegőt vettem és elkezdtem tekerni a potmétert, majd körülbelül 65%-nál le is álltam. Pár másodperc múlva az erősítő észlelte a beállításokat és elkezdte taposni a mélynyomót. Hihetetlen élményben volt részünk, az asztalon a doboztól kb. 3 méterre minden elkezdett rezegni, a mélynyomó tetején lévő Center hangszóró le is esett (szerencsére puhára), pedig nem épp könnyű darab. De ez még nem volt elég. Vigyorral az arcomban elkezdtem tekerni a potmétert ismételten, felvittem egészen 100%-ig. Újfent pár másodperc késés, majd sokkoló élmény. Az egész házban lehetett érezni a mélyhangokat, a ház fölső részén munkálkodó melósok pedig tágra nyílt szemmel bámultak egymásra. A 25cm-es hangszóró membránja brutális mértékben kilengett, a reflexből ömlött a levegő. Megjegyzem, volt már dolgom korrektebb házi-mozi erősítővel meg elég sok pénzt kóstáló B&W hangfalakkal, de ilyen hatást még egyik hangcucc sem keltett (valószínűleg, mert nem volt külön mélynyomójuk).

Természetesen nem hiányozhat a cikkből a zenei teszt sem, hisz mégis THX minősítésű hangfalrendszerről beszélünk. Amit elsőként szeretnék megjegyezni, hogy a hangcucc nagyon finnyás, már ami az MP3 tömörítéseket illeti. Lehet bármilyen hangkártyánk, ha gyenge minőségű MP3-mal hallgatjuk, a rendszer torzít, hamar elgyengül a mélynyomója és a közép és a magas tartomány, szinte összeolvad. 320kb/s MP3-akkal már szép eredményt lehet elérni, de a legjobb a CD Audio minőségű hanganyag. Elsőként a szatelliteket szerettük volna nyúzni egy kicsit, ezért egy kissé durva metál zenével indítottunk. A viszonylag jó minőségű MP3-akat 50%-ra tekert hangerővel kezdtük hallgatni. A mélynyomó maximumon volt, a szatellitek és a center pedig 50%-on. A hangszórók nem torzítottak, a magas és a mély is teljesen jó volt, a szatellitek nem üvöltöttek és tudták tartani a lépést a maximumon járatott mélynyomóval. A következő állomásunkon a hangerőt 75%-ra tekertük, a szatelliteket és a centert szintén 75-75%-ra tettük a szubot pedig hagytuk maximumon. A mélyhang továbbra is kifogástalan volt, nem játszotta túl a szerepét, de nem is harsogta túl az öt TangBand szatellit. A közép tartomány egy kicsit túl hangos volt, hangosabb a magasnál, ami egyébként már kezdett torzulni. Sajnos a következő, és egyben utolsó állomásunkon már majdnem élvezhetetlennek bizonyult a muzsika. A hangerőt, a szatelliteket és a centert is maximumon járattuk. Sajnos a közép tartomány ismételten túlharsogott mindent, a magas hangok nagyon torzultak, a mély pedig éppen élvezhető maradt. Megjegyeznénk, hogy ugyanez a zeneszám (In Flames - The Quiet Place) DVD minőségű koncertfelvételen teljesen élvezhető volt maximum hangerőn.
Tesztünkkel a Trance zene kedvelőinek is kedvezni szerettünk volna, ezért kezelésbe vettük a TranceTreamFM és Gabriel&Dresden zenéit. Az előbbi értelemszerűen egy internetes rádió, mely jó minőségben közvetít Trance stílusú zenéket. Ezek a számok nagyon ütősek voltak a hangfalakon, teljes hangerőn sem a mély, sem a magas tartomány nem torzított, a közép is kellemes volt. Bár érdemes a mélynyomó, egy picit visszafogni, mert néha már egy kissé túl erős volt egy ekkora szobába. Gabriel&Dresden zenéinél ugyanezeket tapasztaltuk, a hangfalak gyönyörűen szólnak, semmi torzítás, egyenletes és tiszta hangzás, brutális basszus. Összességében elmondható, hogy a Z-5500 zenére is ideális, csupán szereti a jó minőségű, nem agyontömörített számokat, ami érthető is.

Játékok alatt is nagyon jól teljesített a logi. FPS-ek alatt a térhangzás ötösre vizsgázott, ha a hangerőt 25-30% körülire tekerjük, akkor már brutális élményben lehet részünk, teljesen más a játékélmény így, mint egy gamer fülessel, vagy alsókategóriás 5.1-el. A mélynyomó durván dübörgött a gránátok robbanásánál, amikor pedig a golyók elsuhantak a fejünk mellett, azt hittük valóban a csatatéren vagyunk. Autós szimulátoroknál a hang már nem volt olyan lenyűgöző, inkább átlagos. Igazából az élményen csak a mélynyomó iszonyatos ereje lendít elég magas hangerőn, a motorhangok erőteljesek és tiszták voltak, azért messze nem volt akkora élményben részünk, mint egy Crysis vagy Call of Duty 4 alatt.

Hangkártya ajánló

Ez a másik dolog, ami meghatározza hangrendszerünk maximális, torzításmentes teljesítményét és még sok egyebet. Alapvetően a legtöbb ember úgy gondolja, hogy egy 70 ezer forintos hangrendszer mellé bizony egy nagyon drága hangkártya dukál. Ez így nem teljesen igaz. Ami fontos, hogy legyen a hangkártyának saját processzora, hogy ne CPU-t terhelje. Ezek mellé pedig még jöhetnek a kényelmes extrák, amivel például a térhangzást bütykölhetjük, vagy a különböző hangszíneket erősíthetjük fel. A mi ajánlatunk a belépő kategóriában egy Creative SB Audigy 4, mely már 5-6 ezer forintért beszerezhető, viszont így is sokkal többet nyújt egy integrált hangvezérlőnél, úgy hangerőben, mint extrákban. Egy másik alternatíva a szintén Creative, X-Fi Xtreme Gamer névre keresztelt kártyája, mely X-Fi processzorával, különböző (gamer, enternaiment, audio creation) módjaival és CMSS 3D technológiájával minden igényt kielégít, ráadásul nem is túl drága. Átlag 16-18 000 forintért hozzájuthatunk a dobozos változathoz. A felső kategóriában az Auzentech termékeit tudjuk ajánlani, melyeket szintén X-Fi processzorral szereltek, bár fontos megjegyeznünk, hogy egy Xtreme Gamer-hez képest nem fog sokkal jobb hangzást nyújtani.

Konklúzió

Összességében egy nagyon jó kis hangrendszerrel volt dolgunk. A kényelmi funkciók és az iszonyatos hangerő meggyőzött minket, a dizájn egyszerű de nagyszerű, rengeteg kábelt kapunk a hangszórókhoz és alapvetően minőségi anyagokból rakták össze az egészet. Játékra, zenére és filmre is egyaránt ajánlható.PRO:


  • Dizájn
  • Hangerő
  • Anyagminőség
  • SoundTouch
  • Center/Surround/Subwoofer hangerő állítási lehetőség


Kontra:

  • "Kényes"
  • Drága
  • Nagy helyet foglalLogitech Z-5500

Hozzászólások

Hozzászólás (anonymus)
<<-- Kérlek, írd be ide azt a szót, hogy kocka, különben a hozzászólásod nem fog megjelenni ebben a cikkben!
2016.08.25. @ 12:01
Regisztrált:
Hír hozzászólás: 0 db
Cikk hozzászólás: 0 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Hello mindenkinek nekem van egy Logitech z2200 brutal mennydorges eg szakadas, viszont csak az egyik szatelit szol a masik nem tudna valaki segiteni kondi csere vagy valami ? koszi elore is

2008.10.06. @ 20:42

Skizz
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 220 db
Cikk hozzászólás: 48 db
Fórum hozzászólás: 21 db


Thx mindekinek. Holnap jönnek a szobámba parkettázni, délben kezdenek, remélem holnap már felvihetem és ott megpróbálok normális képeket csinálni róla.

2008.10.05. @ 22:09

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Tényleg igényes cikk lett, csak így tovább.
Friss képeket meg várom, mert kíváncsi vagyok rájuk.

2008.10.05. @ 20:35

Fido
(Diamond Eyes)Regisztrált: valamikó régen
Hír hozzászólás: 713 db
Cikk hozzászólás: 265 db
Fórum hozzászólás: 265 db


Előzmény:
írta: Skizz - 2008.10.05. @ 18:20

Várom a véleményeket. Elég sok munkám van ebben a cikkben. A képekért pedig bocsi, egyelőre csak telóval tudtam csinálni, nemsokára lesznek újak!

Tényleg látszik a cikken, hogy nem 1 órás szülemény, hanem tényleg sokat dolgozhattál rajta, és ezt minden elfogultság nélkül írom. Ami még nagyon tetszik, hogy a képtartót használod és így a képek megmaradnak az utókornak, nem úgy mint a free képfeltöltőkön. Nahhh arra viszont kíváncsi vagyok, hogy mennyibe kerül egy ilyen kis szett? Gondolom nem a 10e forintos kategória. Ahogy elnézem, pont egy ilyen összeállítás kell oylan pro hangkártyához amit myke tesztelt egy cikkel ezelőtt. Na én ezekről lemaradok, mert engem jelen pillanatban kielégít a "sima" 2.1-esem is, de ha most lenne ilyenre lóvém, akkor simán beneveznék egy ilyenre én is a cikk hatására. Egyre igényesednek a munkák, szóval asszem nekem is bele kell kapcsolnom a jobb minőségű cikkek írásába (kezdem rosszul érezni magamat a konyhanyelvem miatt)!

2008.10.05. @ 18:20

Skizz
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 220 db
Cikk hozzászólás: 48 db
Fórum hozzászólás: 21 db


Várom a véleményeket. Elég sok munkám van ebben a cikkben. A képekért pedig bocsi, egyelőre csak telóval tudtam csinálni, nemsokára lesznek újak!

módosítva: 2008.10.05. @ 18:42

  - Ingyen ajándékok

Facebook Oszt lájkoló a Fészbúkon?Videók, képek, viccek, Csubakka Ha röhögni akarsz ...Ingyenes elektronikai termékek Ingyenes termékek ...Konzol Magazin Ha nem PC, akkor konzol!Gyors keresés Keresés
Keresendő szöveg:

Club7 Rádió LazaRadio


LazaRadio

Szavazás Szavazás


Vannak új szerkesztőink! Miből szeretnél többet?


Jó lenne még több hír!
9 %
Még több kivesézős cikket akarunk!
3 %
Jó lenne néhány új gépigény is!
2 %
Letötltéseket akarunk!
52 %
Legyen több mindenből!
15 %
Bikicsunáj!
19 %
Összes szavazat: 158 db

Képgaléria Képgaléria
további képek ebből a galériából:
Silent Hill 5 borzongás!

Statisztika Statisztika


Hírek: 1118 db
Cikkek: 140 db
Kockafejek: 33276 db
Hír hozzászólások: 3568 db
Cikk hozzászólások: 1842 db
Fórum hozzászólások: 1117 db
Összes hozzászólás: 6527 db

Hirdetés Hirdetés
2007-2010. Minden Jog Fenntartva - lokalhoszt.hu
Email: fido@lokalhoszt.hu
Honlapkészítés, webtárhely
Többen kérdezték már, hogy mi az oldal célja? Akkor legyen mondjuk ez a cél: Világuralom! :D


Az oldal legenerálva 0.101242 másodperc alatt.